Hrana i piće

TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: Danas pravimo PODERANE GAĆE, tradicionalnu slasticu naših krajeva

Svi smo čuli za poderane gaće i svi smo ih jeli, no, znamo li ih i pripremiti, a da u pomoć ne zovemo naše bake i mame?

Slastica - Snapshot

SASTOJCI

  • glatko brašno, 500 g
  • suhi kvasac, 1 vrećica
  • šećer, 2 žličice
  • sol, 2 žličice
  • ulje

PRIPREMA

Prije svega pripremimo pjenicu tako što u zdjelicu s izmrvljenim kvascem dodamo malo šećera, ulijemo po prilici 200 ml mlake vode, izmiješamo sastojke i kada se kvasac potpuno rastopi ostavimo pjenicu da se digne, piše “Slobodna Bosna“.

U zdjelu s prosijanim brašnom ulijemo pjenicu, ulje, sol, promiješamo, i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.

Zatim rukama oblikujemo kuglu poklopimo i ostavimo da se diže po prilici jedan sat.

Dignuto tijesto premjestimo na dasku i narežemo ga na nekoliko komada.

Od svakog komada oblikujemo tanki nepravilan oblik, po sredini zarežemo nožem 2-3 puta, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže 10-ak minuta.

Zatim tijesto stavimo u vrelu duboku masnoću i pržimo s obje strane do zlatno žute boje.

Gotove „poderane gaće“ izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužimo.

Možete ih posuti šećerom u prahu ili u kombinaciji s domaćim pekmezom, mogućnosti su neograničene.

Prijatno!


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh