SASTOJCI
- glatko brašno, 500 g
- suhi kvasac, 1 vrećica
- šećer, 2 žličice
- sol, 2 žličice
- ulje
PRIPREMA
Prije svega pripremimo pjenicu tako što u zdjelicu s izmrvljenim kvascem dodamo malo šećera, ulijemo po prilici 200 ml mlake vode, izmiješamo sastojke i kada se kvasac potpuno rastopi ostavimo pjenicu da se digne, piše “Slobodna Bosna“.
U zdjelu s prosijanim brašnom ulijemo pjenicu, ulje, sol, promiješamo, i ručnim mikserom izradimo jednolično tijesto.
Zatim rukama oblikujemo kuglu poklopimo i ostavimo da se diže po prilici jedan sat.
Dignuto tijesto premjestimo na dasku i narežemo ga na nekoliko komada.
Od svakog komada oblikujemo tanki nepravilan oblik, po sredini zarežemo nožem 2-3 puta, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže 10-ak minuta.
Zatim tijesto stavimo u vrelu duboku masnoću i pržimo s obje strane do zlatno žute boje.
Gotove „poderane gaće“ izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužimo.
Možete ih posuti šećerom u prahu ili u kombinaciji s domaćim pekmezom, mogućnosti su neograničene.
Prijatno!