Tutmač čorba, prema zapisima profesorice Lamije Hadžiosmanović u knjizi „Bosanski kuhar“ se priprema na način da se u dublju šerpu ulije voda. Doda se junetina, peršun, biber u zrnu i ćurekot. Kuha se dok meso ne omekša. Nakon toga, voda se procjedi, meso iščima i vrati. Od brašna, jednog jajeta, ulja, malo soli i mlake vode zakuha se tijesto. Dobro ga nakuhati na brašnu. Od tijesta se naprave pogačice. Pogačice se odozgo pomaste sa malo ulja i pokriju se da odstoje jedan sahat.
Na stolu, na čaršafu razviti tanju jufku i pustiti da se dobro osuši. Savijajuči čaršaf, jufku izlomiti. Vodu vratiti na vatru, pa kada provri u nju usuti četiri kašike izlomljene jufke. Jufka se brzo skuha. Čim omekša, potcvrknuti čorbu rastopljenim maslom u koje treba dodati kašičicu crvene paprike i pobiberiti.
Jufku možemo napraviti i nekoliko dana ranije, jer se suha može održati i po nekoliko mjeseci ukoliko je spremimo u platnene vrećice i ostavimo na suho i hladno mjesto,prenosi Aura
Tutmač čorbu zovu još i čorba od jufkinih krpica.
Potrebno:
Pola kg masnije teletine bez kostiju
deset čaša vode
vezica peršuna
dva-tri zrna bibera
nekoliko zna ćurekota
dvije čorbene kašike ulja
čaša brašna
jedno jaje
dva česna bijelog luka
nepuna čajna kašika soli
kvahvena kašikica mljevenog bibera
kvahvena kašikica crvene paprike
čajna kašika masla