Međutim, mnogi savjetuju da trebamo izbjegavati ovu namirnicu zbog visokog glikemijskog indeksa, odnosno zbog visokog broja koji pokazuje intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice, piše “Novi.ba“.
Međutim, jedan trik ga čini veoma zdravom hranom koja vam ne može nauditi.
Ukoliko ga zamrznete prije nego što ga krene jesti, smanjićete nivo glukoze napola, pa umjesto šećerom, hljeb će vaše mišiće hraniti ugljenim hidratima koji su i te kako potrebni potrebni.
Uz malo strpljenja i puno ljubavi napravit ćete hljeb iz snova- hrskav spolja i nevjerovatno mekan unutra.
Slavni britanski pekar i poslastičar Pol Holivud savjetuje da prema tijestu budete pažljivi kako bi nakon pečenja bilo pahuljasto i lagano.
Sastojci:
500 grama polubijelog pšeničnog brašna
10 grama soli
10 grama instant kvasca
370 ml hladne vode
maslinovo ulje
Priprema:
Nauljite veću okruglu plastičnu posudu i dva lima za pečenje obložite papirom.
Brašno, so i kvasac pomiješajte u posebnoj posudi.
Dodajte ¾ vode i lagano mutite.
Kad tijesto polako počne da se oblikuje u kuglu, postepeno dodajte i ostatak vode.
Mutite mikserom 5-6 minuta, sve dok tijesto ne postane sjajno i elastično.
Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ste pripremili i pokrijte krpom.
Pričekajte da se udvostruči, a trebaće mu otprilike sat vremena.
Radnu površinu nauljite, a potom izvrnite tijesto. Budite pažljivi kako bi hljeb nakon pečenja bio pahuljast i s mjehurićima.
Podijelite tijesto na 4 ili 5 manjih komada.
Oblikujte svakog u mali baguette dlanovima u kobasičasti oblik.
Položite na jedan lim obložen papirom za pečenje.
Lim pažljivo zapakujte u čiste plastične kesice i pustite da se diže još sat vremena.
Rernu zagrijte na 220 Celzijusa, a na dno stavite jedan dublji lim kako bi se zagrijao.
Kad se baguettei dignu, lagano ih pospite brašnom, napravite oštrim nožem nekoliko zareza i stavite ih u rernu.
Lim koji ste zagrijavali napunite vodom.
Pecite 25 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju i imaju lagani sjaj.
Ohladite hljeb na rešetkama.