Hrana i piće

Restorani pridonose “epidemiji” gojaznosti poslužujući obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija

Restorani širom svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.

Hrana - Indikator.ba

Grupa međunarodnih naučnika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.

Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija.

Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučeni kalorijski nivo.

Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama. “Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše”, kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu, prenosi “Hina”.

“I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik uticaj na globalnu gojaznost”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 miliona ih je gojazno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh