Na tržištu se mogu pronaći različite vrste i kultivari poput kod nas sveprisutnih feferona, raznih čili papričica te ponešto neobičnijih vrsta i kultivara pod nazivima anaheim, habanero, jalapeño, cayenne (kajenska paprika), rocoto, tabasco, thai peppers…
Najljućom papričicom smatra se Carolina Reaper s 2,2 miliona scovilleovih jedinica.
Ljute papričice razgranate su biljke koje u visinu narastu približno do 45 centimetara.
Plodovi se razlikuju izgledom i bojom te mogu biti uski i izduženi, kratki i plosnati, gotovo okrugli, narebreni… Mogu biti žute, zelene, narančaste, crvene, crvenosmeđe i crvenoljubičaste boje.
Miris i okus ovise o vrsti i kultivaru biljaka. Miris može biti manje ili više izražen, raznih cvjetnih, voćnih, orašastih ili drugih primjesa, a okus slatkast do kiselkast.
Ipak, glavna odlika im je ljutina, koja varira od posve blage do veoma žestoke.
Zdravstvene dobrobiti ljutih papričica
Ljute papričice sadrže prehrambena vlakna te mnoštvo vitamina i minerala.
Najvažnija tvar koju sadrže jest vrsta alkaloida – kapsaicin. On papričicama daje ljutinu, a najviše ga ima u unutrašnjosti plodova. Što su papričice ljuće, to su zdravije.
Neka od ljekovitih svojstava ljutih papričica:
jačaju imunitet
potiču cirkulaciju u tijelu
korisne su u borbi protiv upala, alergija i infekcija
pomažu kod tegoba dišnih puteva
ublažavaju bolove
podižu raspoloženje (oslobađaju hormone poput serotonina i endorfina)
izvrsno djeluju na zdravlje krvnih žila
pomažu u snižavanju krvnog pritiska
smanjuju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka
uravnotežuju povišene razine kolesterola u krvi
potiču apetit te izlučivanje probavnih sokova
poboljšavaju probavu i rad crijeva
pomažu u regulaciji prekomjerne tjelesne težine
sprečavaju nastanak i širenje zloćudnih bolesti
djeluju poput afrodizijaka
Primjena ljutih papričica
Ljute papričice možete dodavati u jela poput supa, variva, umaka, salata, sendviča, složenaca i razna druga slana jela.
Ponekad se dodaju i u slastice poput čokolade te razne napitke i smoothieje.
Pri pranju, čišćenju i rezanju budite osobito oprezni. Ljutina može jako nadražiti kožu, oči i sluznicu nosa, stoga obavezno navucite gumene rukavice.
Ponekad je teško neutralizirati gotovo neizdrživu ljutinu u ustima. Što god učinimo, osjećat ćemo je približno 10 minuta.
Od ispijanja vode gotovo nema koristi – bolje je popiti malo mlijeka ili jogurta. Protiv osjećaja ljutine također pomažu maslac od kikirikija te sokovi od limuna, paradajza i limete.
Čuvanje ljutih papričica
Papričicama obogatite zimnicu: dodajte ih u ajvar, pinđur, kečap, sataraš i miješane salate. Izvrsne su kao sastojak brojnih umaka (primjerice, tabasco).
Papričice možete ukiseliti i dodavati u miješane salate.
Suvišak zelenih i zrelih plodova možete i zamrznuti (samostalno ili u kombinaciji s paprikom).
Zrele ljute papričice lako se suše na zraku, u pećnici ili dehidratoru (na 50-60 °C).
Možete ih pomoću igle nanizati na deblji konac ili špagu te objesiti u zračnome prostoru, gdje će ujedno biti i lijepi ukras.
Osušene plodove spremite u papirnate vrećice ili zatvorene posude. Prije korištenja ih smrvite rukom ili ih u mlincu za kavu sameljite u prah,prenosi Aura