Nešto me krenulo sa ovim hljebovima iz Indije, u svakom slučaju a što neprobati i ono što nije uobičajeno na našim prostorima pa evo poslije Katlame i Naan hljeba i Chapati, vjerovatno neću ostati na ovome, volim izazove, volim svašta nešto probati.
Sastojci:
Prvi način:
šolja od 250 ml integralnog pšenišnog brašna
prstohvat soli
1 kašika maslinovog ulja
oko 100 ml mlake vode
Drugi način:
šolja od 250 ml brašna tip 500
prstohvat soli
2 kašike maslaca
oko 100 ml mlake vode
Način pripreme:
Brašno stavite u zdjelu, dodate so i ulje/u drugoj verziji maslac/ i vodom zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta, napravite kuglu od brašna i zamotajte je u najlon foliju. Kako sam ja naveće zamijesila tijesto ostavila sam ga u frižider do sutra.
Kad izvadite tijesto iz frizidera oblikujte valjak i podijelite na tri dijela. Napravite male jufkice i kad kratko odstoje razvite ih valjkom u velicini tanjura, kako vam mogu stati u tavu u kojoj ćete peći. Tavu zagrijete i na nju stavite razvijeno tijesto. Kad se podju stvarati mjehurići okrenite je na drugu stranu i tako uradite dva tri puta, ako se budu stvarali veliki baloni pritisnite ih da ispušu. Kad je tijesto pečeno premažite ga maslacem ili maslinovim uljem sa jedne strane,prenosi Tortekolaci