Istraživači su otkrili da ljudi koji jedu 300 grama ili više, kuganih pečuraka, imaju smanjen rizik od blagog kognitivnog oštećenja. Čak bi i konzumiranje manjih količina moglo biti korisno, kažu oni.
MCI je negdje između prirodnog opadanja mozga i demencije, a ljudi sa takvim stanjem mogu iskusiti zaboravnost i smanjiti vještinu govora i pažnje.
Pečurke sadrže aminokiselinu koju tijelo ne može samo da napravi i koja se nalazi u izuzetno niskim procentima kod ljudi sa MCI, kažu naučnici.
Istraživači sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru intervjuisali su više od 600 Kineza starijih od 60 godina tokom šest godina o njihovoj ishrani i zdravlju. Oni su takođe učestvovali u testovima kako bi utvrdili koliko dobro funkcionišu njihovi mozgovi i dali im “ocjenu demencije” kako bi procijenili koliko su njihovi umovi oštećeni.
Oni koji su jeli više od dvije porcije kuhanih pečuraka svake nedjelje imali su i do 50% manje šanse da imaju blago kognitivno oštećenje.
Iako 300g gljiva može zvučati kao puno, istraživači vjeruju da bi čak i jedan mali dio mogao biti koristan za smanjenje rizika od MCI.
– Ova korelacija je iznenađujuća i ohrabrujuća – rekao je profesor Feng Lei.
Iako ljudi sa MCI obično i dalje mogu obavljati svakodnevne aktivnosti, njihove mentalne sposobnosti su gore nego što bi se očekivale za njihovu dob,piše Aura