Sastojci za 16 komada:
Fil: 400 g krompira, 100 g luka, 200 g mladog slanog sira
Testo: 500 g brašna (još oko 200 g za posipanja), 100 ml ulja, 200 ml mlakog mleka, 100 ml mlake vode, 1 jaje, 1 belance, 1 suvi kvasac, 1 kesica praška za pecivo, ravna kašika šećera, ravna kašika soli, kašika karija
Za premazivanje: žumance, 2 kašike ulja, 1 kašika vode, susamPriprema:
Skuvajte krompir pa ga izgnječite i ostavite da se ohladi.
U mleko dodajte suvi kvasac, šećer i 2 kašike brašna pa ostavite da odstoji.
Propržite luk na malo ulja pa sjedinite sa krompirom i dodajte sir. Dodajte soli ili bibera po ukusu.
U smesu sa kvascem dodajte jaje, belance i ulje pa sjedinite. Dodajte brašno, prašak za pecivo, so i kari pa zamesite testo. Po potrebi dodajte brašno da vam se testo ne bi lepilo.
Izvadite na radnu površinu i napravite 16 kuglica od testa.
Svaku kuglicu spljoskajte rukama, na sredinu svake dodajte kašiku fila pa spojite ivice svakog dela tako da dobijete lopticu punjenu filom. Tako punjene loptice stisnite rukom kako biste dobili oblik dukata.
Dukate poređajte na pleh sa papirom za pečenje pa premažite smesom od žumanca, vode i ulja pa pospite susamom.
Stavite u rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta.
Kada ih izvadite iz rerne okrenute ih naopako i ređajte jednu na drugu da bi vazduh izašao i ostale spljoskane.