Naučnici su uočili značajno poboljšanje nivoa holesterola i fleksibilnosti krvnih sudova, što pomaže dobrom protoku krvi, samo četiri sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje.
Istraživanje pokazuje da bi redovna upotreba dugoročno štitila od kardiovaskularnih bolesti.
– I samo jedna šaka oraha ili orahovog ulja četiri dana u sedmici, može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti – rekla je dr. Peni Kris-Eterton, profesorka nutricionizma na Pen Stejt Univerzitetu u Pensilvaniji.
Ova studija je prva identifikovala koji dio oraha pruža najveću zdravstvenu korist. I samo jedna konzumacija 51 g orahovog ulja popravlja stanje krvnih sudova već nakon četiri sata.
Ulje oraha se pokazalo posebno dobrim za očuvanje funkcije endotelijalnih ćelija. Riječ je o ćelijama koje oblažu krvne sudove i igraju važnu ulogu u njihovoj fleksibilnosti. Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava holesterol i štiti krvne sudove.