Ukusan turski hljeb “Pide” koji vjernici jedu isključivo tokom mjeseca ramazana zanimljiv je onima koji se tek upoznaju sa čarima ove orijentalne kuhinje, piše “Hayat“.
Recept za Pide:
Tijesto: brašno, mlaka voda + malo mlijeka, suhi kvasac, so, malo ulja. Nadjev: faširano meso, luk, paprika (kockice) , paradjz, mljevena ljuta paprika, bijeli luk, so, biber i bosiljak.
Priprema:
Napraviti tijesto i čuvati na toplom.
Na ulju pržiti luk, dodati meso.
Dodati ostale sastojke u meso i kuhati lagano dok meso nije gotovo.
Tijesto podijeliti na više komada (zavisi koliko tijesta imate). Oblikovati ovalne “brodiće”.
Staviti meso u sredinu tijesta, preklopiti s obadvije strane po dužini tako da izgleda ko na slici.
Peći u pećnici na 200°C.
Čorba od telećeg mesa
Sastojci:
1 kg teletine
peršun
paradajz
1 cijela paprika
1 glavica crvenog luka
sol
biber
1 kašika brašna
crvena paprika po želji
2 žumanjka
1 šoljica kiselog mlijeka
Priprema:
Oprati teletinu, isjeći na komade i staviti u lonac sa 2l hladne vode da se kuha. U lonac također staviti isjeckani peršun, paradajz i isječenu papriku.
Zaprška: zagrijati jednu kašiku ulja u šerpi, dodati 1 kašiku brašna, upržiti zapršku i na kraju dodati jednu šolju vode da se brašno ne zgrudva.
Napravljenu zapršku izliti u lonac s mesom i kuhati na blagoj temperaturi dok meso ne omekša.
Nakon toga je potrebno izvaditi meso, odnosno procijediti čorbu.
U posebnu posudu staviti 2 žumanjka, 1 šoljicu kiselog mlijeka i dobro izmiješati. U ovu smjesu polahko sipati procijeđenu čorbu, staviti octa po želji i poslužiti s mesom.
Prilog od riže i povrća
Sastojci:
250 gr basmati riže
500 ml vode
65 gr preprženog kikirikija
1 kašika maslaca
1 glavica crvenog luka
1 kašikica mljevenog đumbira
75 gr ribane mrkve
Sol
Korijander
Crvena paprika
Priprema:
Rižu skuhajte.
U blenderu sameljite kikiriki i ostavite na stranu.
U šerpi istopite maslac na kojem ćete propržiti isjeckani crveni luk.
Nakon što propržite luk dodajte đumbir, mrkvu i sol.
Smanjite temperaturu, poklopite i ostavite na laganoj vatri oko 5 minuta.
Nakon toga dodajte mljevenu papriku i kikiriki.
Kada se riža skuha stavite ju u šerpu s ostalim sastojcima i sve izmiješajte.
Dekorišite korijanderom.
Za zasladiti preporučujemo tulumbe, hurme, ili pak nešto sa jabukama.