SASTOJCI:
Tijesto:
800 gr brašna
2 žličice soli
1 žličica šećera
1/2 vrećice suhog kvasca
150 ml mlake vode
500 ml mlakog jogurta
150 ml ulja
2 bjelanjka
Premaz:
2 žumanjca
malo sezama, ćurokota ili kima
malo putera
PRIPREMA:
1. U mlaku vodu staviti žličicu šećera, a zatim dodati kvasac i ostaviti da se digne.
2. Brašno pomiješati sa solju, napraviti udubljenje u sredini i dodati bjelanjak, ulje, dignuti kvasac i na kraju jogurt (mlaki).
3. Zamijesiti tijesto, po potrebi dodati brašno, ali da tijesto ostane mekše zamiješeno (malo lepljivo). Ostaviti tijesto da se diže 20-25 minuta.
4. Dignuto tijesto razvući na 1 cm debljine i vaditi čašom krugove (kao za krafne) ili jednostavno trgati od tijesta male loptice.
5. Od tijesta formirati duguljasti oblik dužine 20-25 cm.
6. Na gornjem dijelu isjeći tri trakice, ali ne do kraja i onda uvijati od donjeg dijela prema gornjem (trakicama). Ove su kiflice bile prazne ali vi ih možete filati po vašoj želji.
7. Na pleh naribati 1/2 putera (koji je prije toga bio na kratko u zamrzivaču) a zatim redati kiflice i ostaviti da se dižu.
8. Kada su se digle, svaku kiflicu premazati umućenim žumanjcima.
9. Zatim preliti sa žličicom rastopljenog putera i posuti sezamom, ćurokotom ili kimom.
10. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20-25 minuta, piše “Domaćica.com“.