Sastojci koji su vam potrebni za pripremu mantija s mesom:
700 g brašna
2 ravne kašičice soli
375 ml tople vode
puter
Za nadjev:
500 g mljevenog junećeg mesa
2 glavica crnog luka
so i biber
Način pripreme:
U posudu pomiješajte brašno sa solju i toplom vodom i umijesite tijesto srednje tvrdoće. Podijelite ga na dvije do tri kuglice i ostavite ga da odstoji 15-tak minuta.
U drugoj posudi napravite nadjev koji se sastoji od 500 gr junećeg mesa, dvije sitno isjeckane glavice luka, posolite i pobiberite po želji (u meso možete dodati i malo orgiana ali to nije po tradicionalnoj recepturi). Miješajte dok se ne sjedini.
Tijesto koje je nadošlo prvo istanjite oklagijom, premažite istopljenim puterom, pustite da odstoji pet minuta, a potom rukama skroz istanjite jufku. Po krajevima kore stavite nadjev i umotajte je. Rolnice od mantija sjeći na komade od tri centimetra i spojite sasječene strane ( tijesto možete i kidati rukama, kako vam ne bi ispadao nadjev) tako da se formiraju loptice.
Loptice redajte u krug tepsije počevši od kraja prema sredini tepsije. Mantije premažite istopljenim puterom i stavite da se peku.
Nakon što su se mantije ispekle, premažite ih kombinacijom kisele pavlake i jogurta. Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite ih tako 15-tak minuta.
Po želji u sosu od jogurta i kisele pavlake možete dodati i čehno bijelog luka. Obično se služe uz jogurt, a mi vam preporučujemo šopsku salatu, piše “Klix.ba“.