Za pripremu džema od jagoda potrebno vam je 3 kg očišćenih i opranih jagoda i 2 kg šećera. Jagode očistite, pošećerite i ostavite da odstoje kako bi pustile sok. Nakon toga jagode stavite u šerpu i uključite šporet na najjači stepen pa smanjite na umjerenu temperaturu nakon što proključaju. Smjesu povremeno miješajte i skidajte pjenu koja se stvara. Za nekih 30-40 minuta (otprilike kada više nema pjene) džem je gotov.
Od ove količine jagoda i šećera dobit ćete 4-5 teglica džema. Tegle je potrebno stelirizirati u rerni na 150 stepeni oko 60 minuta. U vruće tegle sipajte vruć džem, a čuvajte ga na mračnom i hladnom mjestu.
Ukoliko želite napraviti zdravu varijantu džema od jagoda, umjesto šećera koristite med. Na 1 kg jagoda potrebno vam je 70 gr meda i 60 ml limunovog soka, a pustupak pravljenja je isti kao kod standardnog džema od jagoda.
Džem od jagoda možete koristiti kao premaz, ali i kao dodatak slasticama i kolačima, piše “Hayat“.