Potrebno:
• 500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 500
• 1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
• 300 ml mlake vode
• 8 g soli
• 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
U posudi prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi koji ste aktivirali uz dodatak 1 kašičice brašna, 1 kašičice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, so i maslinovo ulje, pa umijesite glatko, mekano i univerzalno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.
Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 60-ak minuta, odnosno dok se ne udvostruči obim.
Nadošlo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za hljeb i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u rernu na nekoliko mjesta oštrim nožem zarežite hljeb po površini. Stavite da se peče na 200 stepeni i pecite 40-45 minuta.