Za fil je potrebno: 5 jabuka; 100 šećera; 170 g maslaca.
Za tijesto: 240 ml toplog mlijeka, 1 kašika šećera, 1 kesica kvasaca, 500 g brašna, 2 jaja, 1 kašičica soli; 180 grama maslaca, 1 šolja smeđeg šećera; 2 kašike cimeta.
Priprema: Jabuke oljuštite i očistite od sjemenki pa isijecite na trećine. Zatim u tiganju karamelizujte 100 g šećera, pa mu dodajte maslac a zatim i jabuke. Neka se sve krčka 5 minuta, pa jabuke posložite po dnu okrugle tepsije, a sok prelijte preko i ostavite sa strane dok pripremite tijesto.
U dublju posudu sipajte toplo mlijeko, pa mu dodajte kašiku šećera i kvasac. Ostavite da kvasac odreaguje pa mu dodajte dva umućena jaja, a zatim i brašno i so. Sve umijesite u tijesto, koje ćete preručiti na kuhinjsku ploču pa dobro umijesiti. Dodajte oko 80 grama maslaca pa mijesite još malo. Zatim razvijte tijesto i premažite ga ostatkom maslaca. Preko toga dodajte šećer sa cimetom. Isijecite tijesto na trake širine do 5 cm, a onda traku po traku rolajte u veliku loptu. Tako srolano tijesto stavite na jabuke i ostavite da kvasi oko pola sata,piše Aura
Pecite na 180 stepeni, oko 45 minuta. Poslužite ohlađeno.