Hrana i piće

Najbolji način za čuvanje hljeba: Najgori je da stoji u plastičnoj kesi

Sušenje hljeba ne može se spriječiti, ali se može odložiti. Stajanjem, gluteni, proteini pšenice počinju da se povezuju i hljeb postaje sve tvrđi. Koliko dugo će ostati svjež zavisi i od podneblja u kojem živite. U područjima sa puno vlage u vazduhu na sobnoj temperaturi hljeb neće izdržati dugo jer vlaga podstiče rast plijesni.

Hljeb - Večernji.hr

Ukoliko se svjež hljeb čuva u plastici, vlaga može da ‘skvasi’ korice i da čitav hljeb učini gnjecavim. To je greška zbog koje se hljeb može brzo ubuđati ili postati bajat već poslije nekoliko sati. Kesa će polako, ali sigurno “osušiti” hljeb, a sobna temperatura je idealna za razvoj buđi, piše Stvar ukusa. Najbolje rešenje, kažu, jeste da stavite hljeb u zamrzivač. Zamrzavanjem možete sačuvati svježinu hljeba na duži rok, čaki i do dva mjeseca. Stavite ga u aluminijsku foliju i dobro zamotajte kako hladni vazduh ne bi stvorio na njemu kristale vode. Vrlo je praktično zamrznuti već narezane kriške,piše Aura

Zamrznuti hljeb možete odmrznuti na dva načina:

1. Ako vam treba odmah, stavite ga u aluminijsku foliju i zagrijte u rerni;

2. Ako želite svjež hljeb za ujutru, izvadite ga pred spavanje i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se preko noći lagano otapa. Ujutrou će ukus biti kao da ste ga tek kupili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh