Ukoliko se svjež hljeb čuva u plastici, vlaga može da ‘skvasi’ korice i da čitav hljeb učini gnjecavim. To je greška zbog koje se hljeb može brzo ubuđati ili postati bajat već poslije nekoliko sati. Kesa će polako, ali sigurno “osušiti” hljeb, a sobna temperatura je idealna za razvoj buđi, piše Stvar ukusa. Najbolje rešenje, kažu, jeste da stavite hljeb u zamrzivač. Zamrzavanjem možete sačuvati svježinu hljeba na duži rok, čaki i do dva mjeseca. Stavite ga u aluminijsku foliju i dobro zamotajte kako hladni vazduh ne bi stvorio na njemu kristale vode. Vrlo je praktično zamrznuti već narezane kriške,piše Aura
Zamrznuti hljeb možete odmrznuti na dva načina:
1. Ako vam treba odmah, stavite ga u aluminijsku foliju i zagrijte u rerni;
2. Ako želite svjež hljeb za ujutru, izvadite ga pred spavanje i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se preko noći lagano otapa. Ujutrou će ukus biti kao da ste ga tek kupili.