Hrana i piće

Brzi i ukusni: Kroasani sa Nutellom

Ukoliko želite da napravite odličnu poslasticu u kojoj će svi uživati, onda je ovo recept za vas.

Kroasani sa Nutellom - Blogspot

Sastojci

Da biste dobili dvanaest kroasana, biće vam potrebni sljedeći sastojci:

Za smjesu za dizanje tijesta:

20 grama brašna
paketić suhog kvasca
80 ml toplog mlijeka.
Za tijesto:

300 grama brašna
40 grama šećera u prahu
dva jajeta
kašičica soli
80 grama rastopljenog maslaca.
Ostali sastojci:

12 kašičica nutele
jedno žumance
jedna kašika mlijeka.

Priprema

Pripremite smjesu za dizanje tijesta: pomiješajte kvasac, mlijeko i brašno. Dobijenu smjesu prekrijte i ostavite da odstoji petnaest minuta.

U međuvremenu pripremite tijesto. Pomiješajte brašno, so i šećer. Dodajte puter, jaje i miješajte dok ne dobijete čvrsto, glatko tijesto. Miješajte desetak minuta. Dodajte smjesu za dizanje tijesta i miješajte još pet minuta. Prebacite tijesto u čistu zdjelu, prekrijte i sačekajte da naraste (čekajte dok ne postane duplo veće), piše Aura.

Razvaljajte tijesto dok ne bude debljine od oko 5 milimetara, tako da dobijete krug. Nožem izrežite dvanaest trouglova i svakom trouglu (na širem dijelu) napravite po jedan manji rez. Na bazu svakog trougla (ispred napravljenog reza) stavite po kašičicu nutele. Počnite da valjate trougao od baze ka vrhu (od šireg ka užem dijelu). Nakon toga kroasane poredajte u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Sačekajte da kroasani narastu (isto kao sa tijestom, dok ne postanu duplo veći).

Dok čekate da kroasani narastu, pomiješajte žumance sa kašikom mlijeka te dobijenom mješavinom premažite površinu kroasana. Ubacite ih u rernu koju ste prethodno zagrijali na 180 stepeni i pecite ih 20 minuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh