Također, kruška je hipoalergeno voće, odnosno spada u hranu koja najrjeđe izaziva bilo kakve alergijske reakcije. Stoga se i preporučuje i kao prvi voćni obrok kod dojenčadi. Kruške su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, hlor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.
Zbog antioksidativnog djelovanja, konzumiranje krušaka jača imunološki sistem i učinkovito djeluje kod snižavanja pritiska. Zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, sok od kruške odličan je izvor energije.
Jednom kada sazriju, kruške se brzo kvare, pa pri kupovini treba birati kruške koje su čvrste, ali ne pretvrde, glatke kore bez oštećenja i tamnih mekanih dijelova.
U frižideru kruške mogu očuvati svježinu do nekoliko dana, prenosi “Avaz“.