Hipokratova čorba je vrlo jednostavna, a izuzetno ljekovita supa od povrća.
U svijetu je poznata kao ukusan obrok koji pomaže u prevenciji i liječenju mnogih bolesti s posebnim naglaskom na kancerogena oboljenja.
Najveća vrijednost pripisuju se njenim sposobnostima osnaživanja imuniteta, detoksikacije i jačanja bubrega. Smatra se da je ovu čorbu još prije 2.500 godina izumeo Hipokrat, starogrčki doktor i “otac medicine”, prema kojem je i dobila ime.
Početkom prošlog stoljeća popularizovao je njemački ljekar, dr. Maks Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.
Nakon toga glas o Hipokratovoj supi kao snažnom savezniku zdravlja počeo se širiti po svijetu.
Tako se ona, osim za liječenje, konzumira i kao uobičajni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja cijelog organizma.
Važna karika u liječenju Gersonovom metodom
Gersonova terapija je metoda liječenja koja se temelji na posebnom režimu ishrane i redovnim čišćenjem organizma.
Dvadesetih godina prošlog vijeka Dr Maks Gerson počeo je da razvija ovu terapiju s ciljem smanjenja i kontrole vlastitih teških migrenskih glavobolja. Sasvim slučajno je otkrio da odgovarajuće količine hranljivih materija u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom djelotvorno liječe i tuberkulozu kože.
Nakon tuberkuloze kože otkrivena je djelotvornost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema:
alergija; visokog i niskog krvnog pritiska; bolesti bubrega; artritisa; ateroskleroze; multiple skleroze; autoimunih oboljenja; raka.
Hipokratova supa je jedan od ključnih faktora djelotvornosti Gersonove terapije.
Osim konzumiranja ove čorbe/supe, njegova metoda liječenja uključuje i ispijanje sokova od šargarepe, jabuke i narandže, te zelenih sokova napravljenih od kupusa i drugog povrća.
Osim posebnog načina ishrane tokom terapije sprovodi se i svakodnevno čišćenje organizma klistirom od kafe.
Prema tvrdnjama tvorca ove terapije, Dr Maksa Gersona, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim ishrane u stanju je da osnaži imunitet, poništiti štetu nastalu na ćelijama te omogućiti tijelu da se u potpunosti izliječi.
Hipokratova čorba – smjernice, sastojci i priprema
Kao zdravi obrok ova čorba se može konzumirati jednom dnevno. Ipak, u ljekovite svrhe u sklopu Gersonove terapije obavezno se preporučuju dvije porcije čorbe dnevno.
Radi uštede vremena i truda, čorbu možete pripremiti u količinama za dva dana, odnosno za četiri porcije. Hipokratova čorba ima najsnažnije dobrobiti ako se tokom pripreme poštuju sljedeća pravila:
Čorbu je potrebno kuhati na laganoj vatri sa što manje vode. Posuda u kojoj se kuva mora biti poklopljena kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka. Zabranjeno je korišćenje aluminijskog posuđa, a za jelo se preporučuje upotreba srebrenog pribora. Mnogi začini mogu poništiti djelotvornost čorbe pa se za obogaćivanje ukusa preporučuju samo sljedeći začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, kiselica, čubar, estragon i majčina dušica. Vlasac, beli luk, crni luk i peršun dozvoljeni su u većim količinama.
Recept za Hipokratovu čorbu
Sastojci: 1 korijen celera srednje veličine; 1 korijen peršuna srednje veličine; 2 glavice luka srednje veličine; 2 mala ili jedan veliki praziluk; bijeli luk prema želji (može se dodati i na kraju), malo peršunovog lista; 600 g paradajza; 400 g krompira.
Priprema: Operite povrće, isecite ga na kriške ili kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije povrće. Zagrejte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuvate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.
Na samom kraju kuhanja dodajte beli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuhanu čorbu propasirajte.
Konzumirajte jednu porciju čorbe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.
Ljekovito djelovanje Hipokratove čorbe:
Čisti i detoksikuje organizam – Toksini akumulirani u organizmu uzročnici su brojnih tegoba poput umora, pospanosti, glavobolje, depresije, nadutosti, zatvora. Osim toga, oni su idealna podloga za razvoj i ubrzano širenje težih bolesti poput dijabetesa, artritisa, reume, kardiovaskularnih bolesti, pneumonije, karcinoma i mnogih drugih oboljenja.
Povrće sadržano u Hipokratovoj čorbi doprinosi snažnoj i temeljnoj detoksikaciji. Paradajz sadrži likopen, biljni pigment iz grupe karotenoida koji svojim antioksidativnim svojstvima štiti jetru od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
To doprinosi normalnoj funkcionalnosti jetre i metabolizma, te eliminaciji toksina iz organizma. Sumpor prisutan u pradajzu, belom luku, crnom luku i praziluku takođe pomaže bržoj i delotvornijoj detoksikaciji. Peršun je još od antičkog doba poznato sredstvo za čišćenje otrova nakupljenih u telu. Njegova delotvornost se ne dovodi u pitanje, bilo da se konzumira kao samostalna namirnica ili kao dodatak jelima.
Jača imunološki sistem – Imunološki sistem je glavni zaštitnik ljudskog organizma. Za njegovu snagu i pravilno funkcionisanje nužan je adekvatan unos vitamina, minerala, enzima i ostalih hranljivih supstanci. Hipokratova čorba se priprema od povrća koje obiluje hranljivim supstancama neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta.
Luk, jedan od sastojaka ove supe, sadrži visok nivo vitamina C kao i brojne druge hranljive supstance, od kojih imunološki sistem ima brojne prednosti, prenosi Kurir