Sastojci:
- 2 jaja
- 2 šoljice ulja (šoljica od 1 dcl)
- 2 šoljice šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kesica vanili šećera
- manje od 7 šoljica brašna
Za agdu:
- 80 dkg šecera
- 5 šoljica vode.
- 1 limun
Priprema:
Jaja, šećer, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer umutiti viljuškom, postepeno dodavati brašno i umjesiti tijesto. Od tijesta oblikovati kuglice malo ih spljoštiti i utisnuti kako bi poprimile “oblik”.
Slagati hurmašice malo odmaknute jednu od druge, jer će narasti prilikom pečenja, u nepodmazanu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 20 min.
Skuhati šećer i vodu, u koju dodate sok limuna. Kuhati oko desetak min i ohladiti agdu. Pečene hurmašice preliti,te poklopiti većom tepsijom da bolje upiju agdu, stoji u receptu na Facebook stranici “Šta ću kuhati danas?“.