Hrana i piće

Ovako se pravi najsavršenija sarma

Sarma je tradicionalno jelo koje je nezaobilazno na novogodišnjoj prazničnoj trpezi.

No image - Haber.ba

Kuhar Berislav Lacković otkrio je svoje trikove za pripremu savršene sarme.

U smejsu za sarmu uvijek dodajte nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji ukus, ali ipak morate da pazite da zbog suhog mesa ne bude prežestoka,piše Stil

‘Prije nego što stavite suho meso u sarmu obavezno ga prokuvajte.”
Veoma je bitno da kiseli kupus prije pripreme isperete kako sarma ne bi bila prežestoka.
Kada sve pripremite i prodinstate luk, promešajte sve sastojke. Tada možete da počnete sa motanjem sarmi.
Uzmite dio smejse, oblikujte ga i položite u list kupusa.
Meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavite rubove, kako bi smesa za vreme kuhanja ostala unutar lista.

.
Kada iskoristite celu smesu i napunite lonac sarmama na vrh stavite ostatak iseckanog kupusa.
Sarme sada možete da stavite da se kuhaju oko sat i po.
Na kraju možete ‘zapržiti’ sarmu s malo brašna i crvene paprike ili laganijom varijantom s pireom od paradajza.

Sastojci:

700 grama mljevenog mesa (od plećke)
1 glavica kiselog kupusa
100 grama suhog mesa
100 grama pirinča
pola glavice luka
2 čena belog luka
1 kašičica crvene paprike u prahu
1 lovorov list
so
biber po želji


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh