Za naš imunitet i zdravu crijevnu floru kiselo zelje je supernamirnica koju bismo trebali jesti jako često. Prava je blagodat za probavu, a prozvano je i antistresnim povrćem. Rasol od kiselog zelja među najboljim je ublaživačima mamurnosti te prirodno pročišćavajuće sredstvo za naš organizam.
Idealan za skidanje kilograma
Već tisućljećima je poznata ljekovitost kupusa, svježeg i ukiseljenog, koji je u našim krajevima tradicionalna domaća hrana u hladnim danima. Tada je posebno koristan i zbog vitamina C, koji pomaže u borbi protiv prehlada i viroza, a popravlja i raspoloženje. Pomorac James Cook navodno je s kiselim zeljem oplovio svijet i liječio posadu broda od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C, a u Kini su ga preporučivali za vječno zdravlje.Kiselo zelje jedna je od temeljnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi prehrambeni izbor za svakoga tko želi izgubiti pokoji kilogram ili očuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija. U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.
Liječi glavobolju
Osim toga, kiselo zelje može se koristiti za ublažavanje svrbeža na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opeklina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom.
Protiv neugodnog zadaha iz usta više puta dnevno žvačite ribano kiselo zelje. Učinkovito liječi i glavobolju, dovoljno je da na čelo stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom. Oblozi od kiselog zelja ublažavaju i reumatske bolove i upale vena,piše Gloria