Sastojci
Osnovna smjesa
240 ml vode
100 grama šećera
jedan vanilin šećer
400 grama mlijeka u prahu
250 grama putera sobne temperature
Prvi sloj – podloga
100 grama mljevenog Plazma keksa
100 grama mljevenih oraha
6 kašika mlijeka
Drugi sloj
100 grama čokolade za kuhanje
Treći sloj
100 grama bijele čokolade
Četvrti sloj
200 ml slatke pavlake ili jedan šlag.
Priprema
Prokuhati vodu, šećer i vanilin šećer. Maknuti sa vatre i postepeno dodavati mlijeko u prahu stalno muteći mikserom. Zatim dodati i maslac, sve izmiksati da se dobije ujednačena i glatka krema.
Od ove smjese odvojiti 200 grama i dodati keks, orahe i mlijeko. Izmiješati i rasporediti u kalup prečnika 20 cm. Ostaviti u zamrzivač nekoliko minuta dok se ne pripremi drugi sloj.
Čokoladu za kuhanje istopiti pa sjediniti sa polovinom preostale osnovne smjese. Miješati da se dobije fina krema i preliti preko sloja od keksa. Vratiti u zamrzivač desetak minuta.
Bijelu čokoladu istopiti pa sjediniti sa preostalom smjesom od mlijeka u prahu. Rasporediti preko tamnog dijela.
Tortu držati u frižideru nekoliko sati, može i preko noći. Skloniti obruč i nanijeti šlag ili umućenu slatku pavlaku,piše Aura