S ovim sastojcima dobili smo 15-ak knedli.
Potrebno vam je sljedeće:
– Pola kilograma krumpira
– Jedno jaje
– Dcl ulja
– Malo soli
– Brašna koliko upije krumpir
-15 cijelih šljiva
Postupak:
Najprije zamijesite brašno, sol, ulje, jaja i kuhani krumpir. Od tijesta uzimajte jednu po jednu “lopticu” i napunite je šljivom. Netko stavlja veću lopticu, odnosno više tijesta. Netko voli manje, radite po guštu.
Knedle se kuhaju u kipućoj vodi. Kad ispliva “loptica”, knedla je gotova. Vadite je šupljom lopaticom, te jednu po jednu hladite u vodi.
U široj tavi stavite maslac da se malo otopi, ubacite prezlu i prepržite je, te u to uvaljajte knedle. Izvadite i pospite šećerom.
Umak za prste polizati:
U mileram ucijedite limun, dodajte vanilin šećer i promiješajte. Umakom prelijte knedle.
Iako su knedle same po sebi kalorične, možete se utješiti činjenicom da su njihovo srce, šljive, izvrstan izvor vitamina A i beta-karotena.
Štite srce, a jedna šljiva (u prosjeku) sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog tlaka, te smanjuje rizik od moždanog udara. Pomažu i kod probave te smanjuju razinu šećera u krvi,piše Slobodnadalmacija