Sastojci:
- 1 litar punomasnog mlijeka
- 8 kašika maslaca
- 70 grama brašna
- 1 kašika soli
- 500 grama makarona (pužići)
- 230 grama nasjeckanog sira
- 80 grama rendanog pekorino italijanskog sira
- 70 grama hljebnih mrvica
Priprema bešamel sosa:
Zagrijte mlijeko u srednje velikoj posudi na srednje jakoj vatri dok ne provri, a zatim isključite vatru.
U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri, piše “24sata“.
Dodajte brašno i stalno miješajte dok smjesa ne poprimi svijetlosmeđu boju, otprilike 3 minuta, te sklonite s vatre.
Polako dodajite vruće mlijeko u smesu s brašnom, stalno miješajući, dok se ravnomjerno ne sjedini i postane glatko. (Ono će se jako zgusnuti kada dodate mlijeko, a zatim će se opustiti.)
Vratite lonac na srednje jaku vatru, neprestano miješajte smjesu, te kuhajte dok se sos ne zgusne, otprilike 2 do 3 minuta.
Umiješajte 1 kašiku soli, te sklonite s vatre i stavite na stranu.
Posolite više ako vam nije po ukusu.
Priprema jela:
- Skuhajte makarone.
- Stavite bešamel sos na srednje jaku vatru i umiješajte oba sira u njega dok se ne otope i smjesa ne postane glatka.
- Dodajte tjesteninu u sos i nastavi da kuhate povremeno miješajući, 2 do 4 minuta.
- Poslužite odmah ili, ako želite jelo da zapečete prebaci u posudu za pečenje.
- Pospite sve hljebnim mrvicama i zapecite u rerni na 200 Celzijusa na 25 do 30 minuta.