Potrebno je:
600 g mekog brašna
1 kašika šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
1 čaša kisele pavlake ili (kiselo mlijeko, jogurt)
200 ml toplog mlijeka
1 prašak za pecivo
1 kocka kvasca
1 žumance
Za premaz:
1 bjelance umućeno
Priprema:
U toplo mlijeko razmutiti kvasac, šećer i kašiku brašna pa ostaviti da se aktivira.
U gotov kvasac dodati žumance, prašak za pecivo, so, ulje, pavlaku, brašno i umesiti tijesto. Ostaviti da naraste 30-ak minuta.Gotovo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, oblikovati loptu od tijesta i podijeliti na 4 dela i napraviti loptice.
Svaku lopticu razviti u krug pa isjeći na 8 trouglova i filovati po želji uviti kiflice i redati u pleh na papir i ostaviti da malo odstoje, dok se zagrije rerne. Prije pečenja kiflice premazati umućenim bjelancetom. Peći oko 20-ak minuta na 180 stepeni, prenosi “Aura“.