Piroške sa krompirom-tijesto je fenomenalno!!!!
500 gr brašna
200 ml mlijeka
1 kašičica soli
1 kašičica suhog kvasca
1 jaje 😊može i dva
300 gr kuhanog pasiranog krompira (ja koristila pire od prethodnog dana)
3 kašike ulja
Nadjev
sir po ukusu
Priprema
U činiju staviti brašno, kvasac, so, ulje, jaje i krompir pa zamijesiti sa mlakim mlijekom da se ne lijepi za prste. Ostaviti da naraste 40 minuta. Naraslo tijesto premijesiti i oklagijom rastaniti u pravougonik ili kocku. Tijesto izrezati na trake veličine po želji. Na svaku traku staviti sir pa preklopiti pritisnuti stranice da fil ne bi ispao za vrijeme prženja (ps. ispadne iz poneku😃i ne budu sve idealne😄). Gotove napravljene piroške, spuštati jednu po jednu (da plivaju🏊) u vruće ulje ali ne previše i pržiti dok lijepo ne porumene sa svih strana uz povremeno okretanje. Gotove pržene piroške stavljati na ubrus da upiju višak masnoće,piše Aura
Sočne piroške napravite odmah!
Šta toplo spremiti za doručak ili večeru, a da bude ukusno, fino i jeftino evo ideje>> PIROŠKE>>> i uživaćete u svakom zalogaju samo kad zagrizete pazite da ne izgorite usta