Ovaj slatkiš je toliko ukusan, a miris koji se širi kućom vas vraća u neka ljepša vremena.
Za otprilike 100 komada:
Sastojci:
- 280 g brašna
- 250 g šećera
- 2 jajeta
- 2 supene kašike meda
- 1/2 kesice praška za pecivo
- malo cimeta
- malo karanfilića
- malo pimenta
- malo izrendane kore od limuna ili narandže
- 150 g prah šećera
- 2-3 kašike vode ili soka od limuna
Priprema:
Sve sastojke sipati u činiju i dobro izmiješati mikserom. Tijesto pokriti i ostaviti na hladnom nekih sat vremena. Relativno meko tijesto razviti na pobrašnjenoj podlozi u debljini od najmanje 3 mm. I oklagiju stalno posipajte brašnom. Isijecite krug ili oblik koji želite.
Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrijanoj rerni 12-15 minuta na 200°C.
Medenjaci prvo narastu, potom se spuste i budu hrskavi. Ohladite ih.
Za glazuru sjedinite prah šećer sa vodom ili sokom od limuna, premažite medenjake i ostavite da se osuše, piše portal “Banjalučanke“.