Hrana i piće

Recept za domaće medenjake

Medenjake ne morate da pravite samo za praznike.

Medenjaci -Banjalucanke.com

Ovaj slatkiš je toliko ukusan, a miris koji se širi kućom vas vraća u neka ljepša vremena.

Za otprilike 100 komada:

Sastojci:

  • 280 g brašna
  • 250 g šećera
  • 2 jajeta
  • 2 supene kašike meda
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • malo cimeta
  • malo karanfilića
  • malo pimenta
  • malo izrendane kore od limuna ili narandže
  • 150 g prah šećera
  • 2-3 kašike vode ili soka od limuna

Priprema:

Sve sastojke sipati u činiju i dobro izmiješati mikserom. Tijesto pokriti i ostaviti na hladnom nekih sat vremena. Relativno meko tijesto razviti na pobrašnjenoj podlozi u debljini od najmanje 3 mm. I oklagiju stalno posipajte brašnom. Isijecite krug ili oblik koji želite.

Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrijanoj rerni 12-15 minuta na 200°C.

Medenjaci prvo narastu, potom se spuste i budu hrskavi. Ohladite ih.

Za glazuru sjedinite prah šećer sa vodom ili sokom od limuna, premažite medenjake i ostavite da se osuše, piše portal “Banjalučanke“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh