Hrana i piće

Cheesecake s kokosom koji neodoljivo podsjeća na omiljeni slatkiš

Ako želite desert okusa Raffaello, onda ste na pravom mjestu!

No image - Haber.ba

Za razliku od nekih drugih kolača, ovog će vam zaista biti dosta samo jedan komad.

Za podlogu:

  • 200 g petit keksa
  • 80 g maslaca
  • 3-4 kašike mlijeka po potrebi
  • 2 supene kašike kokosa

Postupak pripreme:

Sameljite kekse, rastopite maslac i sve sastojke povežite te utisnite u kalup. Možete staviti papir za pečenje tako da sve poslije bez muke preselite na drugu tacnu.

Krema:

  • 500 g mascarponea
  • 300 g namaza od kokosa
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 100 g oljuštenih badema
  • 1 mljevena želatina

Postupak pripreme:

Mascarpone i namaz od kokosa povežite. Dodajte slatko vrhnje i mikserom mutite dok ne bude čvrsta smjesa. Dodajte bademe u cijelosti ili ih izrežite na krupnije te promiješajte, piše “24sata“.

Želatinu pripremite prema uputstvu na vrećici. Znači dodati joj malo vode i pričekati da nabubri. Zatim otopite želatinu na skroz laganoj vatri.

Maknite s vatre i još malo miješajte da skroz vruću ne stavite u kremu. Ne smije se ni ohladiti. Prelijte je preko kreme i sve skupa pjenjačom sjedinite.

Prelijte preko podloge i kolač stavite na hlađenje bar 3 sata.

Ganache:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 150 g bijele čokolade

Postupak pripreme:

Vrhnje zagrijte do vrenja (ne smije biti kipuće) te vrućim vrhnjem prelijte čokoladu razlomljenu na komadiće i ostavite da malo stoji, zatim miješajte lagano skroz dok se cijela ne rastopi.

Prelijte preko torte i vratite opet u frižider.

Kad se stisne slijedi dekoracija po želji.

Savjet!

Oljuštite bademe tako da ih u kipućoj vodi kuhate par minuta, procijedite i bez muke oljuštite.

Prijatno!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh