Za razliku od nekih drugih kolača, ovog će vam zaista biti dosta samo jedan komad.
Za podlogu:
- 200 g petit keksa
- 80 g maslaca
- 3-4 kašike mlijeka po potrebi
- 2 supene kašike kokosa
Postupak pripreme:
Sameljite kekse, rastopite maslac i sve sastojke povežite te utisnite u kalup. Možete staviti papir za pečenje tako da sve poslije bez muke preselite na drugu tacnu.
Krema:
- 500 g mascarponea
- 300 g namaza od kokosa
- 400 ml slatkog vrhnja
- 100 g oljuštenih badema
- 1 mljevena želatina
Postupak pripreme:
Mascarpone i namaz od kokosa povežite. Dodajte slatko vrhnje i mikserom mutite dok ne bude čvrsta smjesa. Dodajte bademe u cijelosti ili ih izrežite na krupnije te promiješajte, piše “24sata“.
Želatinu pripremite prema uputstvu na vrećici. Znači dodati joj malo vode i pričekati da nabubri. Zatim otopite želatinu na skroz laganoj vatri.
Maknite s vatre i još malo miješajte da skroz vruću ne stavite u kremu. Ne smije se ni ohladiti. Prelijte je preko kreme i sve skupa pjenjačom sjedinite.
Prelijte preko podloge i kolač stavite na hlađenje bar 3 sata.
Ganache:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 150 g bijele čokolade
Postupak pripreme:
Vrhnje zagrijte do vrenja (ne smije biti kipuće) te vrućim vrhnjem prelijte čokoladu razlomljenu na komadiće i ostavite da malo stoji, zatim miješajte lagano skroz dok se cijela ne rastopi.
Prelijte preko torte i vratite opet u frižider.
Kad se stisne slijedi dekoracija po želji.
Savjet!
Oljuštite bademe tako da ih u kipućoj vodi kuhate par minuta, procijedite i bez muke oljuštite.
Prijatno!