Originalno se smatra tipično balkanskim desertom, i to sa turskim poreklom, a tri osnovna sastojka su pirinač, šećer i mleko – što znači da za sutlijaš uvek imamo u kući sav potreban materijal, i da nam treba još samo dobra volja, a toga u našem slučaju kada treba napraviti nešto slatko nikad ne manjka.
Sastojci:
500 ml mleka
300 ml slatke pavlake
110 g pirinča dugog zrna
70 g šećera
Cimet
2 kafene kašike vanila ekstrakta
2 žumanceta
Priprema:
U šerpu sa dnom koje ne zagoreva stavite mleko, pa dodajte slatko pavlaku, šećer, vanila ekstrakt sve to dobro promešajte, pa na kraju dodajte i pirinač. Potom stavite na umerenu vatru da se kuva. Kada proključa, smanjiti da blago krčka, sve dok pirinač ne bude gotov – mekan, ali ne i previše raskuvan. Smesa sa mlekom će svakako biti gušća. Preporuka je i da često mešate sutlijaš dok se kuva kako se ne bi zalepio za dno šerpe,pišu Recepti
Kada je sutlijaš odstojao jedno 15 minuta stavite ga u vatrostalnu činiju, pa preko njega prelijte 2 žumanca koja ste prethodno umutili zajedno sa malo cimeta, i vrlo malo šećera. Neka se sve to zapeče u rerni na 180 stepeni dok ne dobije braon-zlatnu boju.
Zapečeni sutlijaš možete služiti topao, ili pak kada se prohladi.