Sastojci:
- 250 g brašna sa visokim sadržajem glutena,
- 150 ml vode,
- 10 g svježeg kvasca,
- 1 kašičica soli,
- 1 prstohvat šećera.
Priprema: Rastvorite kvasac sa prstohvatom šećera u mlakoj vodi. Promiješajte i ostavite da nadođe. Prosijte brašno u kvasac i zamijesite meko i glatko testo. U procesu miješenja dodajte i so.
Oblikujte cilindričan duguljasti hljepčić i stavite u pravougaoni kalup za kolač zapremine 1 l, prethodno namazan uljem ili maslinovim uljem. Prethodno obložite kalup papirom za pečenje ili aluminijuskom folijom i ostavite da nadođe i popuni kalup.
Ovaj hljeb se priprema na pari, to je njegova tajna da bi bio mek i da nema koru.
Najbolje da imate uređaj za kuhanje na pari, u koji može da stane posuda za hljeb. Ako nemate, možete da napravite nešto sa velikom šerpom sa vodom, na koju možete da stavite sito ili veliku cediljku istog prečnika i dovoljno duboku da bi mogao da stane kalup za hljeb. Stavite je zajedno sa folijom ili papirom koji će da pokrije odozgo i poklopite poklopcem.
Pamuk hljeb kuhajte na pari 45 minuta, nakon toga skinite sa ringle i ostavite nekoliko minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite na rešetku da se ohladi.
Osim što je na ovaj način hljeb mekan i ukusan, on izgleda aktraktivno sa mliječno-belom bojom i nema tvrdu koru. Idealna je za malu djecu, ili ljude koji imaju problem sa zubima, koji teško zvaću tvrdu koru od hljeba. Odgovara za sendviče i tost, piše “BonApeti“.