Hrana i piće

Recept: Pamuk hljeb bez korice, kuhan na pari

Toliko je mekan i ukusan da će vam se odmah osladiti.

Pamuk hljeb bez korice - Stil.kurir.rs

Sastojci:

  • 250 g brašna sa visokim sadržajem glutena,
  • 150 ml vode,
  • 10 g svježeg kvasca,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 prstohvat šećera.

Priprema: Rastvorite kvasac sa prstohvatom šećera u mlakoj vodi. Promiješajte i ostavite da nadođe. Prosijte brašno u kvasac i zamijesite meko i glatko testo. U procesu miješenja dodajte i so.

Oblikujte cilindričan duguljasti hljepčić i stavite u pravougaoni kalup za kolač zapremine 1 l, prethodno namazan uljem ili maslinovim uljem. Prethodno obložite kalup papirom za pečenje ili aluminijuskom folijom i ostavite da nadođe i popuni kalup.

Ovaj hljeb se priprema na pari, to je njegova tajna da bi bio mek i da nema koru.

Najbolje da imate uređaj za kuhanje na pari, u koji može da stane posuda za hljeb. Ako nemate, možete da napravite nešto sa velikom šerpom sa vodom, na koju možete da stavite sito ili veliku cediljku istog prečnika i dovoljno duboku da bi mogao da stane kalup za hljeb. Stavite je zajedno sa folijom ili papirom koji će da pokrije odozgo i poklopite poklopcem.

Pamuk hljeb kuhajte na pari 45 minuta, nakon toga skinite sa ringle i ostavite nekoliko minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite na rešetku da se ohladi.

Osim što je na ovaj način hljeb mekan i ukusan, on izgleda aktraktivno sa mliječno-belom bojom i nema tvrdu koru. Idealna je za malu djecu, ili ljude koji imaju problem sa zubima, koji teško zvaću tvrdu koru od hljeba. Odgovara za sendviče i tost, piše “BonApeti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh