Ali uvijek postoje nedoumice oko toga koliko dugo se on kuha. Ovde govorimo o svježem, tek ubranom grašku, ne onom zamrznutom koji se kupuje u prodavnici i koji je djelimično već pripremljen.
U zavisnosti od vrste graška, ponekad je potrebno više vremena da se grašak skuha – nekada i 2 pa i 3 sata. Ako voda ispari, dodajte vruću vodu. Da biste sačuvali zelenu boju graška dodajte prstohvat šećera tokom kuhanja i lagano promiješajte.
Zamrznuti grašak se kuha na isti način kao i svjež, ali uvijek provjerite da nema zaostalih tvrdih zrna graška. Grašak se u principu zamrzava odmah nakon branja i to omogućava da ostane koristan i ukusan, čak i zamrznut.
U grašak možete dodati suncokretovo ulje ili maslac za brže kuhanje. Pjenu koja se napravi tokom kuhanja uklonite kašikom. Na kraju kuhanja se stavlja so. Gotov grašak može da se čuva 2 dana u frižideru prije upotrebe i jela.
Klasičan kuhani grašak
Potrebno je:
- 1 kg graška šećerca
- 1-2 šargarepe
- 1 glavica luka
- ulje
- 1 zelena paprija
- 1 svjež paradajz
- 2 sitno sjeckana krompira
- začin peršunov i celerov list
Priprema:
Luk sitno isjeći i propržiti na ulju pa dodati šargarepu na isječenu na kolutove, dodati grašak i dinstati na tihoj vatri dodajući polako pola šoljice vode. Kasnije dodati i sjeckan mlad krompir i zelenu papriku. Tako polako dinstati oko 40 min pa dodati sječen paradajz, malo začina, soli i na kraju sjeckan celerov list i peršun, piše “Stvar ukusa“.