Sastojci:
600 g junetine,
100 g suhog mesa,
150 g luka,
600 g krompira,
400 g svježe paprike,
100 ml bijelog vina,
malo vode,
200 ml kiselog vrhnja.
Za marinadu:
5 kašika ulja,
kašičica kima,
so,
kašičica mljevene začinske paprike,
1-2 ljute papričice,
3 čehna bijelog luka,
korica od 1 limuna,
kašika suhog biljnog začina.
Priprema:
1. Za marinadu izmiješati ulje, propasirani bijeli luk, istucani kim, rendanu koru limuna, mljevenu začinsku papriku, sjeckanu ljutu papriku, so i biljni začin. Tako pripremljenu marinadu pomiješati s mesom koje ste isjekli na kocke i ostaviti da stoji najmanje sat.
2. Luk isjeckati, papriku na veće komade, a oguljeni krompir na kriške.
3. Dno vatrostalne posude obložiti kriškama suhog mesa, preko njega rasporediti dio krompira i paprike, pa staviti sloj mesa i luka. Postupak ponavljati dok ne potrošite sve namirnice. Preliti uljem i posudu čvrsto poklopiti ili pokriti alu-folijom. Jelo peći sat i po na 220 stepeni. Poslije sat sve sastojke pažljivo izmiješati i preliti vinom, dodati malo vode, pa poklopiti i peći još pola sata. Poslužiti s kiselim vrhnjem,piše Fokus