Najviše podsjeća na našu musaku samo što nema krompira. Ukus je zanimljiv jer ima suhog voća i džema od manga, ali ako vi niste ljubitelj slobodno izbacite iz recepta biće jednako ukusan.
Sastojci:
- puter
- 400 ml punomasnog mlijeka
- 50 g prezli
- 4 velika jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kg jagnjećeg mljevenog mesa
- 2 luka (isjeckan)
- 1 lovorov list
- 2 čena bijelog luka (sitno isjeckan)
- 2 kašike kari paste
- 250 ml jagnjećeg bujona (od kockica supe)
- 2 kašike vorčester sosa
- 2 kašike džema od manga
- 50 g suhog grožđa
- 50 g suhih kajsija (isjeckanih)
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
Zagrijati rernu na 180°C, a dublju tepsiju premazati puterom. U posudi pomiješajte mlijeko, jaja i prezle i umutite viljuškom, pa odložite. U velikom tiganju zagrijte ulje, a zatim ispržite meso. Prebacite meso u praznu činiju pomoću kašike sa prorezom. U tiganj dodajte luk i lovorov list i pržite ih 10 minuta, ili dok luk ne postane zlatno-braon. Zatim u tiganj dodajte bijeli luk još minut pržite, pa dodajte pastu od karija. To pržite još minut, pa vratite mljeveno meso i lijepo promiješajte. Sipajte bujon, pa stavite da proključa i kuhajte još nekih 10 minuta ili dok većina tečnosti ne ispari. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte preostale sastojke. U tepsiju koju ste premazali puterom dodajte mljeveno meso iz tiganja i prelijte sa mlijekom, jajima i prezlama. Pecite 35 minuta na 180°C ili dok ne dobije zlatno smeđu boju, piše “Stvar ukusa“.