Ko ne voli kiflice, naročito dok su još tople… A tek kada ih pripremite na ovaj način, užitak je još veći jer nećete moći da se odvojite od njih.
Tajna ovih najmekših kiflica krije se u jajima i maslacu, a namaz birajte po želji. Možete ih napuniti sirom ili svježim sirom u kombinaciji sa spanaćem.
Sastojci:
1.000 grama bijelog brašna
3 jaja
1 kašičica šećera
3 šoljice suncokretovog ulja
400 ml toplog mlijeka
100 grama maslaca i 50 grama za rendanje
1 kašičica soli
Priprema:
U manjoj posudi stavite kašiku brašna, kvasac, šećer i dio mlakog mlijeka, pa dobro promiješajte.
Ostavite na toplom da se diže.
U veću posudu saspite brašno, dodajte so, u sredini napravite udubljenje i dodajte pripremljeni kvasac, ulje, mlako mlijeko, otopljeni maslac i jaja.
Izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo mlakog mlijeka).
Mijesite dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i posude.
Pokrijte krpom i ostavite na toplo da se diže jedan sat.
Potom ga ponovo promiješajte par minuta.
Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i od njih formirajte kugle.
Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom i pustite da se „odmaraju” još petnaestak minuta.
Od svake kugle oblikujte okruglu koru debljine oko 1 cm i isjeckajte je na osmine, tako da dobijete 32 komada u obliku trogula.
Savijajte ih u kiflice od šireg kraja prema užem.
Poredajte ih u lim, pospite brašnom, po njima narendajte maslac i pecite u rerni koju ste prethodno zagrijali na 250 Celzijusa, a prije pečenja smanjili na 200,
Kiflcie su gotove kad dobiju žutorumenu boju,piše Aura