Sastojci:
- 500 g brašna
- 180 ml toplog mlijeka
- 2 jaja
- 60 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašićica šećera
- 2 kašičice suhog kvasca
- 50 g rastopljenog maslaca
- 1 žumance i 2 kašike mlijeka
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, so, šećer i suhi kvasac. Zatim u tu smjesu dodajte mlijeko, vodu, maslac i jaja i umesite glatko tijesto. Testo treba da bude malo lepljivo za ruke. Kada umjesite ostavite na sobnoj temperaturi nekih pola sata prekriveno folijom. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i opet premijesite. Napravite valjak od tijeste i podijelite ga na pola po dužini. Te polovine podijelite na 5 dijelova svaku i napravite loptice od njih. Loptice samo malo izdužite i redajte u pleh obložen pek papirom. Premažite ih sa žumancetom u koji ste dodali dvije kašike mlijeka i pospite susamom. Pecivo prekrijte krpom i ostavite ih 15 minuta. Pecite na 200°C u zagrijanoj rerni 12-20 minuta, piše “Emiramis kuhinja“.