Biskvit:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike kakaa
Mutite kao klasični patišpanj, prvo šne od bjelanaca, pa dodajte žumanca, a zatim prethodno pomiješano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Pecite na 200 stepeni dok biskvit ne počne da se odvaja od ivica.
Sirup za prelivanje biskvita:
400 ml vode i 200 g šećera ukuhajte na ringli poput sirupa ali da ne bude previše gusto, pa prelijte biskvit i ostavite sa strane.
Fil:
U 2 šoljice mlijeka sipajte 9 kašika brašna i umutite. Na ringlu stavite 500 ml mlijeka i 9 kašika šećera i prije nego provri dodajte pomiješano mlijeko i brašno i dodajte vanilin šećer. Miješajte neprekidno na srednjoj vatri dok ne postane gust fil, zatim ohladite.
Savjet: Obavezno nakon što skinete fil sa ringle, premutite ga dobro mikserom da dobijete glatku masu.
Posebno umutite 250g putera i dodajte kašiku po kašiku prohlađenog bijelog fila u puter. Bitno je da ne bude vruć. Izravnajte fil preko biskvita.
Glazura od čokolade:
Stavite 6 kašika slatke pavlake na ringlu i 100 g čokolade i miješajte dok se ne otopi. Prelijte preko bijelog fila.
Ostavite u frižideru minimum 2 sata a potom sjecite na kocke, piše “Stvar ukusa“.