Sastojci:
Za prhko tijesto:
- 125 g brašna
- 1 žumance
- 50 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 25 g mljevenih lješnika
- 75 g putera
Za fil:
- 1,25 kg jabuka
- 50 g grožđica
- 200 ml kisele pavlake
- 150 g šećera
- 5 jaja
- 1 kesica pudinga od vanile
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kesica šećera u prahu
Priprema:
Sipati brašno u činiju za miješenje, dodati žumance, šećer, vanilin šećer, lješnik i isjeckani puter. Brzo izmijesiti tijesto nakvašenim rukama i napraviti kuglu. Uviti tijesto u foliju i držati u frižideru oko 60 minuta.
Zagrijati rernu na 180 stepeni. Oljuštiti jabuke i isjeći ih na kriške (po potrebi preliti sokom od limuna da ne potamne). Razviti tijesto na radnoj površini u veličini okvira za kolače (o 26 cm), staviti ga u okvir i podići ivice. Poredati jabuke i posuti preko suhim grožđem.
Za preliv pomiješati kiselu pavlaku sa šećerom i jajima. Umiješati prašak za puding i slatku pavlaku.
Preliti jabuke i staviti kolač da se peče u prethodno zagrijanoj rerni, oko 55 minuta. Izvaditi kolač da se prohladi, pa ga posuti šećerom u prahu, piše “Stvar ukusa“.