Hrana i piće

Domaći hljeb bez kvasca: Meko i vazdušasto tijesto

Ovo je recept po kome ćete od sada od stalno mijesiti hljeb.

Hljeb - Ilustracija / Avaz.ba

Ovaj hljeb će biti jednako ukusan, bez obzira na neostatak kvasca. Pravi se vrlo jednostavno i brzo. Tajni sastojak u koji mu daje mekanu i vazdušatu teksturu, u ovom slučaju, je prašak za pecivo.

Za fermentaciju:

  • 280ml hladnog mlijeka
  • 200g bijelog brašna

Za ostalo:

  • 150g brašna
  • 25g praška za pecivo
  • 25g maslaca
  • 1 kašičica soli
  • Malo šećera

Priprema:

Pomiješajte mlijeko i brašno (280ml hladnog mlijeka, 200g bijelog brašna) pa prekrijte posudu i ostavite 30 minuta.

U drugu posudu pomiješajte ostale sastojke, brašno, prašak za pecivo, maslac, so i šećer, pa ih nakon 30minuta, dodajte u onu u kojoj ste prethodno pomiješali mlijeko i brašno. Dobro sve izmiješajte dok se sve ne sjedini i tijesto bude bez grudvica, piše “Stil“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh