Sastojci
- oko 40 komada keksa
- 300 ml mlijeka + malo mlijeka za umakanje keksa
- 100 grama šećera
- 160 grama džema
- 125 grama putera
- 50 grama griza
- 15 grama meda (dvije pune kašičice)
- dvije kesice vanilin šećera
- prstohvat soli
Priprema
U šerpu sipati 300 ml mlijeka i dodati 100 grama šećera, jednu kesicu vanilin šećera i prstohvat soli. Sve izmiješati i staviti da se kuha. Miješati da bi se šećer otopio. Kad mlijeko prokuha, smanjiti vatru i dodati dvije kašičice meda i 50 grama griza. Miješati dok smjesa ne postane gusta.
Smjesu ostaviti staviti da se ohladi, a u drugu posudu dodati malo mlijeka, vanilin šećer i promiješati. Zatim keks umakati u to mlijeko i redati u pleh.
U ohlađenu smjesu dodati 125 grama putera i umutiti mikserom. Fil treba da bude kremast. Polovinu fila nanijeti preko keksa pa ga razmazati da bude svuda iste debljine. Umakati keks i dodati još jedan red. Zatim odozgo ide premaz od vašeg omiljenog džema. Opet redate keks koji ste umočili u mlijeko. Zatim nanijeti preostali fil od griza, razmazati, a onda poredati preostali dio keksa.
Kolač ostaviti u frižider da se stegne nekoliko sati, a onda prije sječenja posuti šećerom u prahu, a možete i sa malo šlaga i ukrasiti mrvicama keksa, piše “Aura“.