Ukusna je, a pravljenje vam neće oduzeti mnogo vremena.
Ova lepinja je i sjajan prilog, a s nadjevom, kojeg možete napraviti po želji, može biti i glavno jelo.
Potrebno vam je:
- 300 grama brašna
- 200 mililitara vode
- kašičica soli
- kašičica praška za pecivo
- začini (po želji: origano, timijan)
- kašika maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u zdjeli u glatko tijesto. Ostavite na toplom mjestu prekriveno krpom te ostavi da se diže oko 15 minuta. (Začine možete umiješati u tijesto ili na kraju posuti po lepinji.)
Stavite malo brašna na dlanove te napravite kuglice od tijesta. Potom oblikujte lepinje. Ako se tijesto jako lijepi za ruke, možete oblikovati tijesto u tavi uz pomoć kašike ili lopatice za okretanje.
Ugrijte malo ulja u tavi te stavite unutra lepinju (ili kuglicu koju ćete tamo oblikovati). Kad je tijesto prženo s jedne strane, okrenite lepinju, piše “24sata“.