Metabolizam, ali i zdravlje crijeva zavisi isključivo od hrane koju jedemo. Za one koji ne podnose gluten, predlažemo hljeb bez brašna i kvasca. Ovaj hljeb obiluje vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Jednostavno se sprema, a idealno se kombinuje uz bilo koje jelo.
Jedna šnita ovog hljeba može da vam obezbjedi energiju dovoljnu za 6 radnih sati.
Sastojci:
- 3 šolje oraha, grubo sjeckanih
- pola šolje lješnika
- 2 šolje sirovog badema
- 2 šolje mješanog sjemena (suncokret, bundeva, lan)
- 5 jaja
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 1 kašičica morske soli
Priprema: U jednoj činiji pomiješajte orahe, lješnike, badem i sjemena. U drugoj činiji pomiješajte jaja, maslinovo ulje i so. Zatim sjedinite sadržaj ove dvije činije. Zagrijte rernu na 160 stepeni Celzijusa i pecite hljeb oko sat vremena.
Kada se hljeb ispeče, izvadite ga iz rerne, ostavite ga da se ohladi u plehu a zatim sjecite na kriške. Kriške držite u frižideru dok ne pojedete sve, piše “Stil“.