Sastojci:
- 1/2 l mlake vode
- 700 g mekog brašna
- 1/2 kocke kvasca
- 1 kafena kašičica šećera
- 5 kašika ulja za tijesto
- 1,5 kafena kašičica soli
- ulje za prženje (duboko prženje)
Priprema:
U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer.
Malo izmiješajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti.
Umijesite glatko tijesto.
Pobrašnjavite malo ruke i tijesto. Mijesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lijepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mijesite.
Ostavite tijesto da nadođe neka stoji 15 minuta da tijesto malo naraste.
Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo tijesto blago premijesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte tijesto u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u tijestu ne slijepe i ne izađe vazduh. Od tijesta isjecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Tijesto ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.
Zagrjtie ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalijepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer će se spljoštiti i nestat će pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni.
Vadite na kuhinjski ubrus da se ocijede, piše “Recepti i kuvar“.