Rotkvice su prvo gajene u Kini, ali su pronašle svoj put do drugih dijelova svijeta. U sebi kriju velike benfite za zdravlje čitavog organizma, pa se često nazivaju i superhranom.
100g rotkvica sadrži 15 kcal, 233 mg kalijuma, 39 mg natrijuma, 3,4 g ugljenih hidrata, 1,6 g dijetetskih vlakana, 0,7 g proteina.
1. Čuvaju srce
Redovna upotreba smanjuje nivo holesterola, ali i krvnog pritiska. Bogate su kalijumom koji olakšava protok krvi.
2. Njeguju kožu
Zbog velike količine vitamina C, fosfora, cinka, vitamina B i antioksidanasa, odlične su za zdrav i blistav izgled kože. U najvećoj meri doprinose hidriranju kože, zbog velikog udela vode koji se nalazi u rotkvicama. Osim toga, pomažu u obnavljanju suve i uspucale kože.
3. Jačaju imunitet
Rotkvice imaju mnogo benefita, ali uticaj na imuni sistem jedan je od najvažnijih. Unošenjem pola šolje rotkvica dnevno, u salati ili kroz užinu, unećete 15% preporučene dnevne doze vitamina C.
Imaju moć da regenerišu čak i bela krvna zrnca, što je ključno u borbi sa svakom bolešću, od obične prehlade, do raka.
Zbog velikog sadržaja vitamina C, unos rotkvice pomaže u pretvaraju sala u energiju i tako pomaže u održavanju i vitke linije.
4. Čuva zdravlje bubrega
Zbog diuretičkih svojstava pogoduju bubrezima. One efikasno izbacuju nakupljene toksine, a zbog dezinfekcionih svojstava pomažu u sprečavanju upale bubrega, kao i stavranja kamena, a ujedno smanjuje i rizik od nastanka raka.
5. Liječe urinarne infekcije
Kao što smo rekli, odličan su diuretik, te pospešuju i lučenje tečnosti, što je od izuzetne važnosti kod urinarnih infekcija.
6. Obezbjeđuje bolji rad digestivnog trakta
Zbog visokog udela vlakana, pravi su saveznik digestivnih organa. One pomažu kod lošeg varenja, a uspešno rešavaju i problem zatvora i lenjih creva. One imaju i tu moć da obnove narušenu crevnu floru, usled raznih dijeta i nepravilne ishrane.
7. Ublažavaju siptome astme i bronhitisa
Rotkvice mogu da pomognu kod uklanjanja zagušenja u respiratornom sistemu, kao i iritacije nosa, grla i pluća, izazvanih prehladom, infekcijama, alergijom i drugim uzrocima.
Bogate su vitaminima, te štite respiratorni sistem od infekcija.
8. Moćne u snižavanju rizika od najtežih bolesti kao što je rak
Zbog visokog sadržaja vitamina C, folne kisleline i antocijanina, rotkvice su povezane sa lečenjem više tipova kancera – raka debelog creva, bubrega, stomačnog i kancera usta.
Rotkvice pripadaju familiji kupusnjača koja je poznata po antioksidantnim svojstvima.
Dalje, rotkvice sadrže izotiocijanat koji menja genetske puteve kancerogenih ćelija, uzrokovajući njihovo uništenje i sprečavajući razmnožavanje ćelija, prenosi srbijadanas.