Slavni britanski pekar i poslastičar Pol Holivud savjetuje da prema tijestu budete pažljivi kako bi nakon pečenja bilo pahuljasto i lagano.
Sastojci:
500 grama polubijelog pšeničnog brašna
10 grama soli
10 grama instant kvasca
370 ml hladne vode
maslinovo ulje
Priprema:
Nauljite veću okruglu plastičnu posudu i dva lima za pečenje obložite papirom.
Brašno, so i kvasac pomiješajte u posebnoj posudi.
Dodajte ¾ vode i lagano mutite.
Kad tijesto polako počne da se oblikuje u kuglu, postepeno dodajte i ostatak vode.
Mutite mikserom 5-6 minuta, sve dok tijesto ne postane sjajno i elastično.
Tijesto prebacite u nauljenu posudu koju ste pripremili i pokrijte krpom.
Pričekajte da se udvostruči, a trebaće mu otprilike sat vremena.
Radnu površinu nauljite, a potom izvrnite tijesto. Budite pažljivi kako bi hljeb nakon pečenja bio pahuljast i s mjehurićima,piše Novi.
Podijelite tijesto na 4 ili 5 manjih komada.
Oblikujte svakog u mali baguette dlanovima u kobasičasti oblik.
Položite na jedan lim obložen papirom za pečenje.
Lim pažljivo zapakujte u čiste plastične kesice i pustite da se diže još sat vremena.
Rernu zagrijte na 220 Celzijusa, a na dno stavite jedan dublji lim kako bi se zagrijao.
Kad se baguettei dignu, lagano ih pospite brašnom, napravite oštrim nožem nekoliko zareza i stavite ih u rernu.
Lim koji ste zagrijavali napunite vodom.
Pecite 25 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju i imaju lagani sjaj.
Ohladite hljeb na rešetkama.