Hrana i piće

Jede vam se slatko? Isprobajte jednostavan recept za kolač od mrkve

Ako planirate ručak za nekolicinu prijatelja i želite ih iznenaditi kolačem, ali nemate ideju šta napraviti u zadnji čas, predlažemo vam da isprobate recept za kolač od mrkve koji nije nimalo komplikovan, a sigurno će oduševiti ukućane

kolač od mrkve - Twitter

Ukusni kolač od mrkve odlično će ići uz kafu. Iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, sokove i smoothije.

Ako ste sumnjičavi kako će vaši gosti reagovati na mrkvu u kolaču, umirit će vas saznanje da se mrkva gotovo i ne osjeti pored kombinacije cimeta i limuna, piše “tportal“.

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 2,5 dl šećera
  • 4 dl brašna
  • 2 kašice vanilin šećera
  • 2 kašice praška za pecivo
  • 2 kašice sode bikarbone
  • 2 kašice cimeta
  • 2,5 dl ulja
  • 1 veća mrkva

Za glazuru:

  • 60 g maslaca
  • 300 g krem sira
  • 5 kašica šećera u prahu
  • 2 kašice vanilin šećera
  • nekoliko kapi limuna

Priprema

1. Mikserom umutite jaja i šećer.

2. U drugu posudu dodajte brašno i suhe sastojke. Izmiješajte ih i dodajte sve u izmiksana jaja i šećer. Ručno promiješajte sve.

3. Dodajte mrkvu i ulje i ponovno ručno promiješajte da se svi sastojci sjedine.

4. Smjesu istresite u pleh za kolače, zagladite i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni otprilike 20 minuta.

5. Dok se biskvit peče, napravite glazuru. Prvo mikserom dobro umutite maslac i krem sir.

6. Potom dodajte suhe sastojke i limun i ručno promiješajte.

7. Kad se biskvit ohladi premažite ga glazurom i ostavite u hladnjaku jedan do dva sata prije posluživanja.

Prijatno!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh