Sastojke za ovaj zdrav hljeb možete mijenjati prema onome što trenutno imate kod kuće, samo je bitno da poštujete mjere i da su vam banane crne i zrele.
Sastojci:
- 1 šolja brašna (može i integralno)
- 1/2 šolje kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice morske soli
- 1 1/2 šolje izgnječene banane (3 veće ili 5 manjih banana)
- 1/4 biljnog ulja (ili istopljenog kokosovog ulja)
- 1/4 šolje putera, koji ne sadrzi so i koji je istopljen i malo rashladjen (može i kikiriki puter)
- 3/4 šolje smeđeg šećera
- 1 veće jaje sobne temperature
- 1 šolja crne čokolade isjeckane na nejednake dijelove
Priprema:
Zagrijte rernu na 170 stepeni. Pripremite modlu za hljeb ili ukoliko je nemate bilo koju manju tepsiju.
U činiji srednje veličine, izmiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i morsku so.
U velikoj činiji izgnječite viljuškom banane. Dodajte istopljen puter i ulje i sve sjedinite. Dodajte braon šećer i jaje i sve lijepo izmiješajte.
Suhu mješavinu prebacite u činiju sa tečnom, malo po malo i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte 3/4 izlomljene crne čokolade.
Prebacite mješavinu u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili premazanu uljem. Odozgo stavite ostatak čokolade. Peći 50-65 min, ali počnite od 50. min da provjeravate tako što zabodete čačkalicu u hljeb i ukoliko bude čista (ok je da ima dijelove istopljene čokolade), hljeb je gotov. Bitno je da vam ne zagori, pa počnite da ga provjeravate na vrijeme.
Kada je hljeb izvađen iz rerne, pustite ga 15 minuta da se ohladi. Nakon toga ga pažljivo izvadite iz tepsije, isjecite i servirajte samog, sa sladoledom od vanile, kikiriki puterom, džemom.
Rok trajanja je 4 dana, preporuka je da ga zamotate u plastičnu kesu i držite na tamnom mjestu. Može da se zamrzne na 1 mjesec, tako što ga prvo ohladite, a zatim zamotate u plastičnu kesu i alu foliju, piše “Stvar ukusa“.