Cold brew kafa koja se priprema sa hladnom vodom osvaja sve veću pažnju ljudi, a za to postoji dobar razlog. Za razliku od domaće kafe koja se kuva u džezvi, ova vrsta pića zahteva drugačiji proces pripreme i zbog toga se smatra zdravijom.
Iako je mnogi mešaju sa ledenom kafom ili frapeom, cold brew se zasniva na japanskoj metodi pripreme napitaka – ekstraktovanu kafu su koristili Japanci vekovima ranije.
Grubo mlevena kafa se preliva hladnom vodom, a zatim se destiluje nekoliko sati. Tako nastaje koncetrovan ekstrakt kafe, koji treba da se razblaži kada se servira.
Priprema je veoma jednostavna, a potrebne su vam samo dve stvari – kafa i staklena posuda.
U Japanu se cold brew kafa često pravi u posebnim staklenim posudama, ali vi je možete spremiti u tegli ili flaši tako što ćete sipati zrnca kafe u veliku staklenu bocu.
Prekrijte je sa poklopcem i ostavite smešu da odstoji najmanje 12 sati na sobnoj temperaturi.
Nakon toga dobijenu smešu procedite kroz papirni filter ili gazu, razblažite sa malo vode, a zatim možete dodati malo leda ili mleka, po izboru. Takođe možete dodati i kuglu omiljenog sladoleda.
Ovako pripremljena kafa će imati predivnu aromu, odnosno nežan i pomalo čokoladni ukus.
U isto vreme ova kafa može da ima i koristi za naše telo – ona ima 70 odsto manje gorkih sastojaka i kiseline za razliku od domaće kafe koja se priprema u džezvi. Zato je odličan izbor za ljude koji imaju problema sa želucem, prenosi telegraf.