Hrana i piće

15 minutni kolač bez pečenja – Idealan za svaku domaćicu; Recept za Monako kolač

Recept:

Monako kolač - Recepti-i-zdravlje.info

SASTOJCI:

Za podlogu:

20 komada petit keksa (prema potrebi)

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g gustina
  • 125 g maslaca

Za ukrašavanje:

  • 2 kesice šlag pjene
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za doradu:

  • 50 ml mlakog mlijeka
  • 1 kašika ruma

PRIPREMA:
U pleh veličine 35×23 cm složiti jedan red keksa, tako da se pokrije cijelo dno pleha, kako je prikazano na slici. Pomiješati rum i mlijeko i pomoću kuharske četkice vrlo malo natopiti keks, prenosi sajt “Recepti i zdravlje“.

Počinjemo sa pripremom kreme.

Gustin promiješati sa šećerom i vanilin šećerom i 200 ml hladnog mlijeka i promiješati žicom da se razbiju sve grudice. Preostalih 800 ml mlijeka staviti na šporet da prokuha. Kada prokuha skloniti sa vatre, dodati gustin i vratiti na šporet i na laganoj vatri, neprekidno miješajući skuhati kremu.

Kada krema dobije potrebnu gustinu, skloniti šerpu sa šporeta. U još vruću kremu dodati na kocke izrezan maslac i miješati dok se maslac otopi i masa ujednači.

Dobivenu kremu odmah preliti preko keksa u plehu, lijepo poravnati i ostaviti da se ohladi.

Čokoladu za kuhanje izrenadati na krupnu stranu ribeža. Šlag pjene umutiti prema uputi sa pakovanja.

U umućeni šlag dodati narendanu čokoladu i promiješati špatulom.

Premazati preko ohlađenog fila od gustina.

Kolač rashladiti u frižideru i nakon toga uživati u kremastom i neodoljivom desertu.

Prijatno!

SAVJET VIŠE: Zbog boljeg ukusa poželjno je da koristite maslac u pripremi kreme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh