Primat u pripremanju jela od patlidžana drže zemlje Mediterana. Lako se priprema i podnosi dobro svakakve okuse, pa mu svašta možete i dodati.
Isto tako, tretiranje na visokoj temperaturi dobro mu odgovara jer će upiti mirise i okuse začina, ulja i ostalih dodataka.
Nakon obrade okus mu je puniji, tekstura svilenkasta, a u ustima se topi.
Prvi recept kojeg biste mogli probati sa patlidžanom je – Baba ghanoush, a evo kako se priprema:
Potrebno je: 1 veliki patlidžan, maslinovo ulje, so, 2 česna bijelog luka, 3 kašike limunovog soka, 60 ml tahini, svježe mljeveni bibier.
Postupak pripreme:
Zgrijte rernu na 215 stepeni Celzijusa i patlidžan prepržite na pola, po dužini, posolite, premažite uljem i pecite dok ne omekša i potamni na rubovima.
Izvadite meso, a koru uklonite. Meso stavite u blender, dodajte biber, limun, tahini i ostavite da se miješa.
Stavite u frižider na sat, a prije posluživanja ukrasite po želji.
Poslužite uz hljeb, čips ili nasjeckano povrće.
Je li patlidžan voće?
Poput paradajza i avokada, patlidžan pripada porodici voća, ali kada je u pitanju kuhanje, koristimo ga za slana jela i jednake tehnike kuhanja. Kako sadrži malo kalorija i još manje šećera, ne morate strahovati da će obrok biti sladak.
Kako izabrati najbolji?
Ako tražite najkvalitetniji od svih, zapamtite nekoliko stvari: trebao bi biti teži od onog što očekujete prema veličini, kora mora biti sjajna, a stabljika zelena. Mora biti tvrd, a ne mekan. Tražite manje patlidžane jer oni nisu toliko gorki.
Treba li patlidžan posoliti prije kuhanja?
Mnogi se slažu da je gorak, a naše su mame uvijek savjetovale da se posoli te ostavi da stoji tako kako bi se ispustili svi sokovi i gorčina. Neki stručnjaci kažu da ne jer se danas uzgajaju tako da nisu više toliko gorki, dok neki kuhari tvrde da će gorčina nestati ako ga prethodno stavimo u mikrovalnu pećnicu. Najbolje je da radite onako kako vama odgovara.
Može li se zamrznuti?
Da, i to je odličan način da sačuvate sve vrijednosti. Možete zamrznuti pečene komade ili napravljeni pire,piše Faktor.
Kako pripremiti ostatke?
Prijedlog je da ga brzo ispržite i dodate bilo kojem jelu.